Oppskrifter

Oppskrifter


Fersk suppe og kjøtt med sursøt saus
Ingredienser
ca 800g storfekjøtt for eksempel høyrygg eller bibringe med ben

vann

2 ts salt

pepper

1 lite kålhode

 2 gulrøtter

 2-3-skiver sellerirot i terninger

 1 neve persillerot i terninger

 1/2 purre

Ingefær pulver og muskatnøtt

Sursøt løksaus:

· 1 ss smør

· 1/2 løk

· 1,5 ss hvetemel

· 2,5 dl kjøttkraft

· ca 1 ts eddik

· 1 ss sukker

· salt

Klot:

1 egg

litt melk

ca 4-5 ss hvetemel

salt

muskatnøtt
Slik gjør du
Denne porsjonen passer til 2-3 personer

Denne oppskriften gir deg to retter. Server først suppen, og deretter det kokte kjøttet du lagde suppen på sammen med kokte poteter, kokt kålrot og sursøt saus.
Velbekomme!

Slik gjør du:
Kjøttet kokes i hele stykker. Legg kjøttet i en passende stor kasserolle og fyll på med vann til det dekker. Kok opp uten lokk og skum godt. Tilsett salt. Kok opp og la kjøttet trekke under lokk til det er mørt (ca 2 timer, men gjerne lenger). Rens og del grønnsakene opp i strimler/skiver. Forvell kålen før du putter den i suppen.  
La grønnsakene koke med de siste 20 min. Smak suppen til med salt og pepper, ingefærpulver og muskat.
Ta av kraft til saus.
Saus
Rens og finhakk løken og la den surre seg blank i smør. Rør inn hvetemel og spe med varm kraft, litt om gangen. Rør godt mellom hver speing. Kok opp og la sausen koke ca 10 min. Smak til med eddik, sukker og salt. Sausen skal ha en mild sur-søt smak.
Klot

Visp sammen egg og litt melk. Ha i salt og muskatnøtt. Visp sammen med mel til en fast men lett flytende masse. Ta med spiseskje og hell ned i suppen, La de koke med de siste 20 minuttene. De sveller og blir større under koking.

Proteinbrød
De røde stoffskiftetypene: 
De med raskt stoffskifte, trenger et kosthold med noe mer protein, mye fett og svært lite karbohydrater.

De som er av den røde stoffskiftetypen trenger et kosthold som består av forholdsvis store mengder fett – inntil 85 % av matens energi – og moderate mengder protein – inntil 20 % av matens energi, kombinert med relativt lite karbohydrat – maksimalt 20 %.
Ingredienser
2 egg

1/2 boks creme fraiche/seterrømme

3 ss olivenolje

2 ts bakepulver

4 ss knuste linfrø

70 g kruskakli

50 g sesamfrø

50 g solsikkekjerner

1 ss fiberhusk

100 g nøtter (valnøtter, peanøtter o.l.)
Slik gjør du
Pisk egg, creme fraiche og olje sammen i en bolle. Mal nøtter og ha opp i blandingen med resten av det tørre. Rør godt og hell i liten papirkledt brødform. Stekes på nederste trinn på rist i 55-60 min.

Kan fryses. Bør oppbevares i kjøleskap med snittflaten ned, f.eks. i en plastboks uten lokk.

Hele brødet inneholder ca. 20 g karbohydrater.

Sjokoladehjerter
Ingredienser
70% sjokolade

Gojibær

Gresskarkjerner

Litt uraffinert salt
Slik gjør du
Smelt sjokoladen i vannbad og rør inn resten.

Fyll i formen, en silikonform er utmerket og enkelt.

La stå i kjøleskap i 2 timer.

Serveres rett fra kjøleskapet, da er de best.

Peanøttkonfekt
Ingredienser
100 g mørk sjokolade, 70%

150 g peanøttsmør

50 g meierismør

2 ss fløte
Slik gjør du
Smelt sjokoladen i vannbad. Tilsett Peanøttsmøret, og rør godt. Rør inn smøret og deretter fløten.

Kle en brødform med plastfolie, og bre massen jevnt utover. Sett i kjøleskap til den er stivnet.

Del opp i små firkanter, det blir ca 50 stk.

Oppbevares kaldt.

Tips: Du kan godt røre inn noen ekstra peanøtter også, med eller uten salt er en smakssak.

Vepsebol - mandelmakroner
Ingredienser
3 eggehviter

100 g Tagatesse (fåes kjøpt i Helsekost)

200 g hakkede mandler

200 g 80% mørk sjokolade (hakket)
Slik gjør du
Pisk eggehvitene stive, tilsett Tagatesse - pisk til stiv marengs.

Vend inn sjokolade og mandler.

Settes på bakepapirkledd stekebrett med teskje. Det blir ca. 2 brett.

Stekes på 180 grader midt i ovnen (ikke varmluft)

Avkjøles på brettet, hvis ikke sitter de fast i papiret og faller fra hverandre.

Oppbevares kaldt.

Vi fikk denne oppskriften av en god kunde sammen med smaksprøver. De ble veldig godt mottatt av kundene våre.

Smaker deilig! Velbekomme

Fermentert surkål
Ingredienser
1,5 kg kål

1-2 gule løk

1 surt eple (valgfritt)

3-4 einebær (valgfritt)

1 laurbærblad (valgfritt)

1 ts karve

20-25 g havsalt
Slik gjør du
Bruk glass, og sørg for at alt du bruker er rent. Du må IKKE bruke tre eller metall!

Rens kålen og finhakk til ønsket størrelse. Fjern den innerste stilken. Behold et par av de ytterste bladene og deler av stilken.

Bland alt i glasset og trykk hardt ned for at kålen skal slippe all væske, og trykk hardt ned for å fortrenge all luft som ligger mellom lagene. Ca 1/5 del av glasset skal være tomt.

Legg 1-2 store kålblad på toppen som "lokk" og press blandingen ned. og bruk stilken som ekstra press etterpå.

Hele kålblandingen skal ligge under lake. Trenger du ekstra lake, kan du lage det slik: 1 liter kokt avkjølt vann, 1-2 ts salt.

La stå i romtemperatur 20-22 grader i 2-3 dager, sett kjøligere, 15-18 grader i 10-15 dager. så er den ferdig til bruk, og kan oppbevares i kjøleskap i 2 uker, eller så lenge du ønsker. Den er spiselig så lenge den ikke mugner.

Denne surkålen spises kald, så du ikke dreper enzymer, vitamin C og melkesyrebakteriene den er så rik på.

Her kan du lese litt mer om fermentering av mat.

Fermentert mat

Hva er fermentert eller melkesyregjæret mat?

Melkesyregjæret mat er en gammel kulturarv som de fleste i
dag kjenner som surkål (sauerkraut), soyasaus, sylteagurk, ost, yoghurt, rømme, kefir og vin.

Melkesyregjæring er en konserveringsmetode som stammer fra den tiden vi ikke hadde kjøleskap og fryser. Alle eldgamle kulturer som er kjent for sin høye levealder og gode helse viser seg å vektlegge fermentert mat og drikke i sitt daglige kosthold. Ved fermentering blir stivelsen og sukkeret i frukt og grønnsaker omdannet til organiske syrer. Dette er naturlige konserveringsmidler som bevarer næringsstoffer og forebygger forråtning. Enzymnivået flyr i taket og ofte økes også innholdet av vitaminer. Et eksempel på det er bl.a. surkål, der vitamin C innholdet tidobles etter endt fermentering.

Melkesyregjærede bakterier forer de snille bakteriene i tarmsystemet vårt slik at de overtar plassen til de slemme bakteriene. Ved å spise fermentert mat får vi masser av probiotiske bakterier som naturlig hører hjemme i tarmen. De stimulerer peristaltikken (de rytmiske sammentrekninger i muskellagene i fordøyelseskanalen og andre hulorganer, bl.a.i urinlederne) og produserer bl.a. B og K vitaminer, laktaseenzymer og kortkjedede fettsyrer i tillegg til organiske syrer. 75% av immunforsvaret vårt ligger i mage/tarmsystemet, En god tarmflora danner dermed et viktig grunnlag for et godt immunforsvar og god helse.

Litt om fermenteringsprosessen

Grønnsaker bør være nedsenket i en saltlake, mellom 1-3% salthet. Jordbaserte organismer bruker hurtig opp oksygenet og lager et anaerobisk klima. De utsondrer melkesyre som bevarer de fermenterte grønnsakene og gir dem den spesielle syrlige smaken. Melkesyrebakterier er generelt ganske motstandsdyktige overfor salt som gjør det mulig for dem å trives i saltlake, mens uønskede bakterier ikke har denne egenskapen. Salt nøytraliserer også pectinase-enzymer som kan gjøre frukten og grønnsakene bløte og grøtete. Selv om det primært er melkesyrebakteriene som er ansvarlige for fermenteringen, er det mange andre mikrober tilstede. Bl.a. gjær som produserer alkohol, og acetobacter som produserer eddiksyre.

Tanja. 


Krumkaker
Ingredienser
1 stort egg

60g sukrin

70g smeltet smør

60g sesam mel

1 ss potetmel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljepulver (om du liker smaken av vanilje)

½ dl vann
Slik gjør du
Disse kakene er glutenfrie og sukkerfrie

Visp eggedosis av egg og sukrin. Tilsett resten, og bland godt.

Stekes på middels varme.

 

Jeg brukte elektrisk krumkakejern, og hadde ingen problemer med stekingen.

Kakene ble tynne og lette å steke.

Marsipankuler
De røde stoffskiftetypene: 
De med raskt stoffskifte, trenger et kosthold med noe mer protein, mye fett og svært lite karbohydrater.

De som er av den røde stoffskiftetypen trenger et kosthold som består av forholdsvis store mengder fett – inntil 85 % av matens energi – og moderate mengder protein – inntil 20 % av matens energi, kombinert med relativt lite karbohydrat – maksimalt 20 %.
Ingredienser
100 g mandler

100 g mandelmel

100 g sukrinmelis

2 eggehvitter

Smakstilsetning:

2 ss kaffelikør

noen valnøtter

Til glassur

Melkesjokolade uen sukker

eller mørk sjokolade 70%

eller hva du foretrekker
Slik gjør du
Mal mandlene, og bland malte mandler, mandelmel, sukrinmelis og eggehvitter godt sammen. Jeg brukte mandler med skallet på, men du må gjerne bruke skåldede mandler. Dette er en smakssak. Jeg delte deigen i to, og blandet inn hakkede valnøtter og kaffelikør i den ene halvparten. Det ble utrolig godt!

Smelt sjokoladen, og rull kulene i den. Sett en mandel eller halv valnøtt på hver. Oppbevares kjølig.

Det blir totalt ca 30 kuler

Knekkebrød
De gule stoffskiftetypene: 
De som har et middels rakst stoffskifte, trenger noenlunde like mengder protein og karbohydrat, men noe mer fett.Gule stoffskiftetyper har oftest en gjennomsnittlig appetitt. De har tendens til å svinge – enkelte ganger er de skrubbsultne, men andre ganger er de så lite sultne at de lett hopper over måltider.
Ingredienser
65g mandler

1,5 dl solsikkefrø

0,5 dl linfrø

0,5 dl sesamfrø

1 ss fiberhusk

½ ts salt

2,5 dl vann
Slik gjør du
Mal mandlene og bland alt i en bolle, la svelle i ca 10 min. Bred røren utover et bakepapirkledt stekebrett med en slikkepott, rut opp i stykker med en pizzarulle eller kniv, og stek midt i ovnen på 160 grader i 70 min.

 

18 knekkebrød

Innehold pr stk 1,25g karbohydrater, 67 kcal

Blomkål og brokkoli stappe
De blå stoffskiftetypene: 
Den beste måten å avbalansere stoffskiftet og bedre helsen, er å spise et bredt utvalg av maten som er riktig for deg og unngå all mat som ikke passer for deg.Hvis du er den blå stoffskiftetypen, kan du klare seg bra på et kosthold som består av svært lite animalsk protein – 20% – i forhold til karbohydrater – 80 %.
Ingredienser
1 blomkålhode 

Noen rosetter brokkoli

Litt meierismør 

1 skvett fløte 

salt og pepper
Slik gjør du
Kok blomkål og brokkoli mørt og ha oppi litt meierismør, litt salt og pepper og litt fløte.

Kjør alt i en hurtigmikser, eller mos det sammen for hånd.

Godt som tilbehør til kjøttkaker, stekt kjøtt og fisk.

Annet godt tilbehør til stekt kjøtt er bacon, løk og sopp. Hakk alt sammen, og ha i pannen i god olje eller meierismør. Ha over fløte og la det koke til det tykner.

Suksessterte - lavkarbo
De røde stoffskiftetypene: 
De med raskt stoffskifte, trenger et kosthold med noe mer protein, mye fett og svært lite karbohydrater.

De som er av den røde stoffskiftetypen trenger et kosthold som består av forholdsvis store mengder fett – inntil 85 % av matens energi – og moderate mengder protein – inntil 20 % av matens energi, kombinert med relativt lite karbohydrat – maksimalt 20 %.
Ingredienser
 Bunn:

 4 eggehviter

 150g malte mandler

 30 g steviosa sukker

 1 ts bakepulver

 2ss smeltet smør

 Fyll:

 4 eggeplommer

 1 dl kremfløte

 25 g steviosa sukker

 100 g smeltet smør
Slik gjør du
Bunn:

Pisk eggehviter og sukker til det er luftig og stivt. Vend inn malte mandler og bakepulver, og rør inn smøret til slutt.

Stekes på nederste rolle, 160grader i 35 min.

Fyll:

Smelt smør i egen kjele, avkjøl litt. Bland eggeplommer, sukker og fløte i en kjele og varm opp på svak varme. Du må røre hele tiden, når den nærmer seg kokepunktet, tykner den.

Men må IKKE KOKE!

Bland inn smøret, og settes kaldt. Blandingen vil skille seg når den fremdeles er varm. Når den blir kald blander den seg til en jevn, tykk krem.

Du kan smelte litt mørk sjokolade og lage striper på toppen til pynt.


Hele kaken inneholder litt under 14 karbohydrater og 2325 kcal

Så kommer det an på hvor store kakestykker du lager, men hvis du lager 8 kakestykker av kaken blir det allikevel bare 1,75 g karbo pr stykke.

Den har ingen blodsukkeroppgang, og dermed er det mye lettere å klare seg med ett kakestykke, i motsetning til søtere kaker laget med vanlig sukker.

Blomkålsuppe
De grønne stoffskiftetypene: 
Den beste måten å avbalansere stoffskiftet og bedre helsen, er å spise et bredt utvalg av maten som er riktig for deg og unngå all mat som ikke passer for deg.De grønne stoffskiftetypene: De som har et middels langsomt stoffskifte, trenger noenlunde like mengder proteiner og fett, men noe mer karbohydrater.
Ingredienser
1 blomkålhode

2 hvitløksfedd (smakssak)

6-7 dl kraft (vann+buljongterning)

3 dl fløte

2 ss sitronsaft

salt og pepper

2 ts muskat

olivenolje etter smak (oljen "runder" smaken litt)

ca. 25-30 g smør
Slik gjør du
Del opp blomkålen i buketter, kokes i kraften ca. 10 min. Tilsett fløten og hvitløken. La det koke på svak varme til det er mørt. Ha alt i foodprocessor, hurtigmikser eller bruk en stavmikser rett i kjelen. Mos suppen glatt. Tilsett resten av ingrediensene og la suppen trekke 4 – 5 min. Rør av og til.

Server gjerne med sprøstekt bacon eller strimlet spekeskinke.

Det blir ca 1,5 liter suppe 

1,8 g karbohydrater pr 100 g suppe

Share by: