Fermentert surkål

Ingredienser

1,5 kg kål

1-2 gule løk

1 surt eple (valgfritt)

3-4 einebær (valgfritt)

1 laurbærblad (valgfritt)

1 ts karve

20-25 g havsalt

Slik gjør du

Bruk glass, og sørg for at alt du bruker er rent. Du må IKKE bruke tre eller metall!

Rens kålen og finhakk til ønsket størrelse. Fjern den innerste stilken. Behold et par av de ytterste bladene og deler av stilken.

Bland alt i glasset og trykk hardt ned for at kålen skal slippe all væske, og trykk hardt ned for å fortrenge all luft som ligger mellom lagene. Ca 1/5 del av glasset skal være tomt.

Legg 1-2 store kålblad på toppen som "lokk" og press blandingen ned. og bruk stilken som ekstra press etterpå.

Hele kålblandingen skal ligge under lake. Trenger du ekstra lake, kan du lage det slik: 1 liter kokt avkjølt vann, 1-2 ts salt.

La stå i romtemperatur 20-22 grader i 2-3 dager, sett kjøligere, 15-18 grader i 10-15 dager. så er den ferdig til bruk, og kan oppbevares i kjøleskap i 2 uker, eller så lenge du ønsker. Den er spiselig så lenge den ikke mugner.

Denne surkålen spises kald, så du ikke dreper enzymer, vitamin C og melkesyrebakteriene den er så rik på.

Her kan du lese litt mer om fermentering av mat.