Kostplan - telle kalorier

November 16, 2016

I Bailine anbefaler vi denne menyplanen til alle som har vanskeligheter med å motstå søtsaker eller stivelsesrik mat. Menyplanen oppleves nesten som om du spiser søtsaker, og du får dermed tilfredsstilt dette behovet.

De som forbrenner maten langsomt, opprettholder stoffskiftebalansen med lettere mat, det vil si mer karbohydratholdige matvarer som nedbrytes raskere enn matvarer som er rike på proteiner og fett.

Skal du ned i vekt med dette kostholdet, må du veie og måle alt du spiser, og regne ut energi innholdet.

Innholdet av energi i matvarene regnes vanligvis ut slik:

1 g protein = 4 kcal

1 g fett = 9 kcal

1 g karbohydrat = 4 kcal

En dag på dette kostholdet kan se slik ut:

Frokost 195 kcal

1 skive ristet grovbrød

1 tomat

2 dl lettmelk

Kaffe eller te uten sukker

1 skje tran

Lunsj 220 kcal

1 skive grovbrød eller knekkebrød

25 g makrell eller sild i tomatsaus

Salatblader, 1 tomat, 100 g rå blomkål, sitronsaft/olivenolje

Middag 540 kcal

2 dl spinatsuppe

150 g grillstekt oksekjøtt

Salat av 2 tomater, 5 salatblad, 25 g hakket rå løk

1 middel stor potet

1 ss lettrømme

Mellommål

Litt frukt, grønnsaker med dipp, yoghurt eller juice.

Hvor mange kcal du kan unne deg pr. dag, kommer an på din nåværende vekt og aktivitetsnivå. Generelt går de fleste ned i vekt når de spiser mellom 1200 og 1500 kcal pr dag. Men det kan også hende at du kan starte med høyere inntak. Er du stor, kan du kanskje begynne med i underkant av 2000 kcal pr. dag, og trappe ned ettersom kroppen blir mindre og trenger mindre næring.

Trenger du hjelp, hjelper vi deg med å finne ditt kosthold.

Du finner flere alternativer i Bailine-boken.